Αναστύλωση μύλου στη Σέριφο και μετατροπή του σε κατοικία

 

Χώρα Σερίφου

  

Αντικείμενο

:

Αναστήλωση διατηρητέου ανεμόμυλου και ανακατασκευή υπάρχοντος μυλόσπιτου

Αρχιτεκτονική μελέτη

:

De-Ar Architects

Αρχιτέκτων

:

Γιάννης Αυλωνίτης

Διάρκεια

:

Οκτώβριος 2008 – Δεκέμβριος 2010

Προϋπολογισμός

:

250.000,00 €

Οι μύλοι αποτελούν βάση νόμου πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της Ελλάδος. Οι ¨πέτρινοι γίγαντες¨ όπως πολλοί αποκαλούν, είναι σημείο κατατεθέν των νησιών των Κυκλάδων. Κάποιοι από  αυτούς είναι μουσεία προσβάσιμα από το κοινό και κάποιοι έχουν μετατραπεί  σε μοναδικά καταλύματα αγορασμένοι από ιδιώτες.

Ανά τις Κυκλάδες απαντώνται  600 μύλοι οι οποίοι έχουν χρονολογηθεί από τον 12-13 αιώνα. Η αναστύλωση  πρέπει να είναι προσεκτικά δρομολογημένη έτσι ώστε οποιαδήποτε  εργασία απαιτείται για την ανάδειξη του μνημείου,  να μη βλάψει ούτε στο ελάχιστο τη πολιτιστική του αξία.

Διαδικασία ανακατασκευής

Η Ανακατασκευή του αλεστικού μηχανισμού ανατέθηκε σε ειδικούς  τεχνίτες  των Κυκλάδων, με γνώσεις που κληρονομήθηκαν από  γενιά σε γενιά.

Η CMG ανέλαβε την αναστύλωση ενίσχυση επισκευή και εσωτερική διαρρύθμιση ερειπωμένου ανεμόμυλου και την ανακατασκευή του παράσπιτου στη Χώρα Σερίφου. Ο ανεμόμυλος -τέλη του 18ου αιώνα- χαρακτηρίζεται ιστορικό διατηρητέο μνημείο Ν1469/1950 ) και περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ769(86). Έγινε ανακατασκευή και ενίσχυση της φέρουσας λιθοδομής  και κατασκευή νέας ξύλινης στέγης σκεπασμένης με χόρτα. Όπως και πιστή ανακατασκευή του μηχανισμού (ρόδα, αντένες). Κατασκευάστηκε εσωτερικά ξύλινο πατάρι για να δημιουργηθεί ο όροφος, διατηρώντας τη παλιά πέτρινη σκάλα. Έγιναν ηλεκτρολογικές  και υδραυλικές  εγκαταστάσεις, νέα λουτρά και κουζίνες, νέα ξύλινα κουφώματα, επιχρίσματα, χρωματισμοί, φωτισμός και νέος περιβάλλων χώρος σύμφωνα με τις υποδείξεις τις Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων. Η πρωτότυπη μυλόπετρα χρησιμοποιείται σαν καθιστικό στο περιβάλλοντα  χώρο. Το μυλόσπιτο έχει σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοίχους πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή.

SHARE THIS